Despre mine

mark kraft

All that you touch All that you see All that you taste All that you feel All that you love All that you hate All you distrust All that you save...

Blogs Home » Personal »  » Caleidoscop

Caleidoscop

Insemnari din viata de zi cu zi. Pur si simplu. Daca esti curios intra. Esti binevenit.

 



Articole Blog

01. 999 - Sep 16, 2019 8:40:00 AM


02. 998 - Sep 15, 2019 8:45:00 AM

E 1201DefinițieAditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, substanţă - suport pentru alţi aditivi, agent de îngroşare şi agent de glazurare. Este un compus sintetic de origine minerală, care, la momentul descoperirii sale, în 1939, a fost utilizat ca substitut de plasmă umană, cât şi în multe alte aplicaţii medicale, farmaceutice sau cosmetice. În industria alimentară, se foloseşte ca agent de limpezire a unor băuturi, pentru acoperirea de suprafaţă a fructelot proaspete şi în suplimente alimentare sub formă de tablete sau drajeuri.

Cantitate max zilnica permisa/corp: Doza zilnică nu este limitată .Descriere cantitate max zilnica permisa: Doza zilnică nu este limitată .Doza de încorporare în alimente: NespecificatDescriere doza de încorporare în alimente: Se adauga in cantitatile prevazute de retete.Efecte secundare: NUDescriere efecte secundare: Nu s-au semnalat efecte secundare la cantităţile folosite în alimente.Contraindicatii: NespecificatDescriere contraindicatii:Utilizabil pentru copii: NUDescriere utilizare copii: Acest aditiv nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiiilor

03. 997 - Sep 14, 2019 2:51:00 PM


04. 996 - Sep 13, 2019 6:47:00 AM


05. 995 - Sep 12, 2019 6:42:00 AM


06. 994 - Sep 11, 2019 5:58:00 AM





La aprozar:
- Puneţi-mi şi mie cireşe de 10 lei, vă rog...
- Ori luaţi una întreagă, ori deloc. Eu din ea nu tai...
07. 993 - Sep 10, 2019 6:34:00 AM
Astronomii au descoperit un asteroid care pare că şi-a schimbat culoareaAsteroidul 6478 Gault a atras iniţial atenţia oamenilor de ştiinţă prin dâra dublă pe care o lăsa, iar acum prin schimbarea culorii.Asteroidul 6478 reprezintă un mister pentru oamenii de ştiinţă. Iniţial aceasta a atras atenţia prin dâra dublă de particule pe care o lăsa în urma sa şi, recent, prin schimbarea culorii. Astfel, astronomii au observat, în timp real, cum strălucirea roşie a asteroidului este înlocuită de o strălucire albastră în spectrul luminii aproape infraroşii, notează Science Alert.Teoria de lucru pe care oamenii de ştiinţă care studiază acest asteroid au propus-o pleacă de la premisa că o călătorie prin spaţiu duce la desprinderea partiulelor care dădeau strălucirea roşie. Astronomul Michael Marsset, de la Institutul Tehnologic din Massachusetts (MIT) explică faptul că această schimbare a culorii a fost observată în decursul a doar două nopţi.„Suntem de părere că am surprins desprinderea particulelor de culoare roşie de pe corpul asteroidului şi că observăm straturile albastre ascunse”, a declarat Michael Marsset.6478 Gault este un asteroid care se află la o distanţă medie de 345,6 milioane de kilometri de Soare, aflându-se în regiunea interioară a centurii de asteroizi. Suprafaţa acestuia a fost arsă de-a lungul milioanelor de ani de expunere la particulele solare. Totuşi, conform oamenilor de ştiinţă, acest strat are o grosime de doar câteva particule, acestea fiind cele care au început să se desprindă şi să expună culoarea albastră identificată recent, scoţând la iveală mineralele pe bază de silicat mult mai puţin iradiate.Coada este un fenomen care caracterizează cometele, lăsând în urma lor vapori de apă. Totuşi, din cauza faptului că asteroizii s-au format în apropierea Soarelui, aceştia nu au cantităţi mari de apă care să fie evaporate. Faptul că 6478 Gault produce două astfel de cozi implică desfăşurarea unui fenomen neobişnuit. Studiind asteroidul, cercetătorii au observat că acesta are o structură solidă, din rocă, care se evaporă în locul apei.O posibilă explicaţie pentru această pierdere a masei asteroidului ar putea fi explicată prin rotaţia acestui corp cosmic şi modul în care este influenţată de către cantitatea inegală de lumină absorbită. Acest fenomen se numeşte YORP, „ Efectul Yarkovsky–O'Keefe–Radzievskii–Paddack, şi va cauza în cele din urmă distrugerea asteroidului.

08. 992 - Sep 8, 2019 7:18:00 AM

Rozmarin
Rozmarinul (Rosmarinus officinalis, familia Labiatae, plantă mediteraneană, căreia îi place lumina și căldura) face parte din grupa plantelor aromatice, ce nu depășește înălțimi cuprinse între 100 – 150 cm; cu frunzulițe înghesuite pe tulpină, care înflorește în aprilie – mai, iar florile sunt de culori diferite în funcție de specie: fie albe, fie roșii închis sau albastre.Rozmarin - beneficii și utilizăriFolosit pentru obținerea uleiului de rozmarin și a oțetului de rozmarin! Vârfurile florale (Herba Rosmarini) recoltate în faza de înflorire, începând cu anul al treilea de cultură (15 – 20 ani rezistă cultura de rozmarin), sunt folosite în stare proaspătă pentru obținerea uleiului eteric utilizat în industria parfumurilor, a cosmeticelor și în cea alimentară (pentru aromatizarea mâncărurilor din carne și nu numai).Aromatizarea delicată a mâncărurilor! Frunzele de rozmarin conțin ulei eteric, tanin, saponozide (substanțe bioactive naturale de origine vegetale), acid ursolic (polifenol care ajută la arderea grăsimilor și care mai este întâlnit în: struguri, coaja merelor, merișoare, cimbru, oregano etc.), acid oleanolic (puternic antioxidant), acid gliceric, vitamina C și săruri minerale. Frunzele ramurilor tinere de rozmarin se adună, se usucă și apoi sunt ambalate și comercializate în cantități de 100 g ca și condiment pentru aromatizarea diverselor preparate culinare: (friptură de pui cu rozmarin și cimbru, cartofi la cuptor aromați cu rozmarin, sos de roșii cu rozmarin și usturoi, pâine cu rozmarin, biscuiți cu rozmarin, salată de roșii cu castraveți și rozmarin, înghețată cu migdale și aromă de rozmarin, sortimente de brânză aromată cu diverse ierburi printre care și rozmarin, banane în sos de miere cu rozmarin, blaturi de pizza, chiftele de legume cu rozmarin, friptură de miel stropită cu zeamă de portocală în care se lasă pentru 30 de minute rozmarin proaspăt spălat și mărunțit, etc.)Ajută la vindecarea rănilor! Extractele din frunze de rozmarin sunt utilizate în industria farmacologică la fabricarea cremelor cu efecte benefice în: eczeme, răni, vânătăi, calmarea durerilor reumatice etc.Stimulează digestia! Intern: ceaiul de rozmarin sau pulberea de rozmarin, salvie, busuioc, maghiran și fenicul (câte o linguriță de pulbere din fiecare se amestecă și se consumă cu puțină apă înainte de mesele principale cu 30 de minute) este benefic pentru stimularea digestiei, pentru a avea o memorie și o circulație periferică bună, în tratarea gutei, a reumatismului etc.Îndepărtează moliile! Ramurelele de rozmarin așezate în dulapurile cu îmbrăcăminte, dar și uleiul din rozmarin folosit pentru aromoterapia camerelor sunt parazitifuge, îndepărtând insectele, în mod special moliile.Luptă împotriva cancerului! Au fost efectuate mai multe studii privitoare la efectele benefice ale rozmarinului și ale compușilor săi asupra diferitelor forme de cancer.
Voi aminti doar un singur studiu: cel realizat în 2007 la Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara, România, asupra unui eșantion de femei bolnave de cancer de sân în stadiul III și IV. Studiul a arătat că administrarea unei salate pe bază de rozmarin (împreună cu busuioc, salvie, boabe de cătină, ulei balsamic și ulei din semințe de struguri) a dus la o reducere semnificativă a stresului oxidativ în 95% din acestea. Rezultatele i-au condus pe cercetători la concluzia că rozmarinul, în combinație cu alți compuși bioactivi din plante, "pot duce la efecte semnificative asupra sănătății, reprezentând un tratament adjuvant promițător în cazul pacientelor bolnave de cancer de sân avansat".Antiseptic și antifungic excelent! Diferite părți din plantă, în special vârfurile de flori, conțin antioxidanti fenolici, acid rozmarinic și numeroase uleiuri volatile esențiale, cum ar fi: cineol, camfen, borneol, acetat de bornil, alfa-pinen. Acești compuși sunt cunoscuți pentru propietățile lor antiinflamatorii, antialergice, antifungice și antiseptice.Masajoterapia cu oțet de rozmarin! Oțetul de rozmarin (la un litru de oțet de mere se pun la macerat pentru 10 – 15 zile 350 g de rozmarin) se folosește în masajoterapie timp de 15 -20 de minute cu efecte benefice în caz de paralizii, scleroză în plăci, hemiplagii ect. Se vor masa zonele corpului afectate de paralizie, iar masajul se va face zilnic. Pentru a mări eficiența masajoterapiei, se va putea alterna cu masajul cu ulei de sunătoare și cimbrișor sau cu tinctură de de traista-ciobanului.Îmbunătățește memoria! 3 – 4 picături de ulei rozmarin puse pe o bucățică de pâine și consumată cu repetabilitate înainte de mesele principale din cursul unei zile pe o perioadă de cel puțin 10 zile, au efec benefic pentru stimularea memoriei. Sportul zilnic (ciclism, mers pe jos, înot, gimnastică aerobică, tenis, hambal, baschet, fotbal, rugby, etc.) mențin trupul și mintea în formă.Ajută la buna funcționare a inimii în caz de hipotensiune arterială (tensiune scăzută)! Infuzia de lemn dulce, rozmarin și armurariu (2 lingurițe din fiecare dintre acestea la 500 ml apă clocotită) are propietăți benefice asupra inimii, ajutând la întârirea sănătății inimii, stimulând puterea acesteia de pompare a sângelui.
 Rozmarin – precauțiiUleiul esențial de rozmarin poate să crească tensiunea arterială, prin urmare este indicat să-l evitați dacă suferiți de tensiune arterială mărită.Nu aplicați uleiul esențial de rozmarin în apropierea ochilor, înăuntrul urechilor sau a altor părți sensibile ale corpului.De asemenea, dacă sunteți gravidă sau dacă manifestați sângerări masive în timpul menstruației, atunci este indicat să folosiți uleiul de rozmarin cu mare grijă (vă poate afecta ciclul menstrual, promovând sângerări mai abundente).Nu în ultimul rând, evitați administrarea uleiul de rozmarin copiilor (mai ales celor cu vârsta sub 5 ani) fără recomandarea expresă a unui specialist medical. 

09. 991 - Sep 7, 2019 10:06:00 AM

The Who - Baba O'Riley
10. 990 - Sep 6, 2019 10:40:00 AM

Prodprosper – Junghiu - salam uscat
Ingrediente: carne de porc, slanina, sare, conservant ( nitrit de sodiu – E251 ), antioxidant ( ascorbat de sodiu – E301 ), dextroza, sirop de glucoza, potentiator de aroma ( monoglutamat de sodiu – E621 ), proteina animala de porc, condimente si extracte de condimente, arome, colorant ( carmin – E120 ).
E-uri:inofensivesuspectepericuloase 

11. 989 - Sep 5, 2019 9:35:00 AM


12. 988 - Sep 4, 2019 7:59:00 AM

Cand iti faci bagajele pentru vacanta, ia-ti jumatate din haine si dublu bani.

13. 987 - Sep 3, 2019 10:13:00 AM


14. 986 - Sep 2, 2019 7:17:00 AM
Gazele cu efect de serăUnele gaze din atmosfera Pământului se comportă ca pereții unei sere - captează și rețin căldura soarelui, astfel încât aceasta nu mai este eliberată înapoi spațiu.Multe dintre acestea sunt prezente în mod natural în atmosferă, însă activitatea umană a dus la creșterea concentrației unora dintre ele, în special a:dioxidului de carbon (CO2)metanuluiprotoxidului de azotgazelor fluorurateCO2-ul este gazul cu efect de seră generat cel mai adesea de activitățile umane, fiind responsabil în proporție de 63 % de încălzirea globală cauzată de om. Concentrația sa în atmosferă este în prezent cu 40 % mai mare decât în perioada preindustrială.  Alte gaze cu efect de seră sunt emise în atmosferă în cantități mai mici, însă captează și rețin căldura mai eficient decât CO2-ul, iar în unele cazuri sunt de mii de ori mai puternice. Metanul contribuie cu 19 % la încălzirea globală cauzată de om, iarprotoxidul de azot cu 6 %.Cauzele creșterii emisiilorArderea cărbunelui, petrolului și gazelor generează dioxid de carbon și protoxid de azot.Tăierea pădurilor (despădurirea) Copacii contribuie la reglarea condițiilor climaterice absorbind CO2 din atmosferă. Prin urmare, atunci când sunt tăiați, acest efect benefic se pierde, iar dioxidul de carbon stocat de copaci este eliberat înapoi în atmosferă, accentuând efectul de seră.Intensificarea creșterii animalelor Vitele și ovinele produc cantități mari de metan în timpul digestiei.Îngrășămintele care conțin azot generează emisii de protoxid de azot.Gazele fluorurate au un efect de încălzire foarte puternic, cu până la 23 000 de ori mai mare decât CO2-ul. Din fericire, acestea sunt eliberate în cantități mai mici, iar legislația UE prevede reducerea treptată a utilizării lor, până la eliminarea lor completă.
15. 985 - Aug 31, 2019 9:18:00 AM
Primarul general, Gabriela Firea, a venit, sâmbătă, la locul accidentului în care un autobuz STB a ajuns în Dâmboviţa, ea precizând că a fost închiriată o macara de mare tonaj pentru a scoate vehiculul din râu. „În acest moment, având în vedere că autobuzul este greu, a trebuit să facem rost de o macara mai mare, pentru că nu exista în dotare şi am închiriat prin Compania Municipală de Consolidări de la unul dintre constructorii cu care colaborăm pe proiectele din Capitală”, a precizat Firea, potrivit News.ro.Primarul Capitalei a spus că toate autobuzele STB au asigurare.Un autobuz al Societăţii de Transport Bucureşti (STB), marca Otokar, a ajuns, sâmbătă dimineaţa, în râul Dâmboviţa în zona podului de la Eroilor, în urma unui accident cu un autoturism care ar fi trecut pe culoarea roşie a semaforului. În urma accidentului o femeie a fost rănită uşor.
16. 984 - Aug 30, 2019 10:58:00 AM
Tehnologii extraterestre pe Pamant acum 318.000 de ani
Incepand cu 1991, prospectorii de aur, apoi expeditiile de stiinta au descoperit obiecte metalice, in general spirale, a caror talie variaza de la 3 cm la unele destul de mici pana la 3-1000 miimi de cm. Mii dintre aceste artefacte au fost descoperite in cadrul a numeroase situri arheologice din partea orientala a muntilor Ural, pe malurile mai multor cursuri de apa in straturile de sedimente, datand din perioada Pleistocenului superior, la adancimi variind de la 3 la 12 metri.Aceste obiecte au fost studiate de Academia de Stiinte ruse din Siktivka, Moscova si Sankt Petersburg, cat si de un institut stiintific din Helsinki. Majoritatea obiectelor sunt din cupru, in timp ce cele mai mici sunt din tungsten (punct de fuziune de 3410 grade celsius) sau din molibden (punct de fuziune de 2650 grade celsius). In functie de sit si de adancimea unde au fost gasite, varsta acestor obiecte este estimata intre 20.000 si 318.000 de ani!Institutul din Moscova a publicat un raport de expertiza nr. 18/485 din 29/11/1996 care conchide: rezultatele obtinute ne permit sa ne gandim la posibilitatea unei tehnologii de origine extraterestra.
17. 983 - Aug 29, 2019 6:04:00 AM

Sorbet din fructe rosii
Ingrediente:– un pepene rosu mic
– 100 g. capsuni
– 50 g. zmeura
– indulcitor  sau zahar
– o lamaie
– o legatura de mentaMod de preparare:Tritureaza fructele rosii.
Intr-un ibric cu 150 ml. apa, incalzeste 35 ml de suc de lamaie si menta. Cand se raceste, adauga indulcitorul. Indeparteaza frunzele de menta, si amesteca siropul cu sucul de fructe.
Pune sorbetele in congelator si la fiecare jumatate de ora, amesteca-l.
(4 portii – 90 kcal)


18. 982 - Aug 28, 2019 6:55:00 AM


19. 981 - Aug 27, 2019 9:46:00 AM


20. 980 - Aug 26, 2019 7:38:00 AM


21. 979 - Aug 24, 2019 7:56:00 AM


E 151
Aditiv alimentar din categoria coloranţilor sintetici azoici. Conferă culoare neagră şi este admis a se folosi în orice tip de aliment. Se prezintă sub formă de pulbere sau granule, fiind solubil în apă. Este adaugat in preparate din carne, peşte, moluşte şi crustacee, conserve de legume, produse de cofetărie, paste din fructe, gemuri, jeleuri, marmelade, toppinguri, dressinguri, sosuri, condimente etc. Se poate folosi singur sau în combinaţie cu alţi coloranţi, în cantităţile sus-menţionate.
Cantitate max zilnica permisa/corp: 1 mg/kg corpDescriere cantitate max zilnica permisa: Doza zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 1mg/kg corp.Doza de încorporare în alimente: 50-500 mg/kgDescriere doza de încorporare în alimente: Cantităţile utilizate pot fi de la 50 mg/kg în unele produse dietetice, până la 500 mg/kg în produse şi preparate din carne.Efecte secundare: DADescriere efecte secundare: Deoarece este un colorant azoic, poate produce alergii şi intoleranţă la persoanele sensibile la salicilaţi. Ca eliberator de histamină, poate intensifica simptomele caracteristice astmului. În combinaţie cu benzoaţii (E 210-215) favorizează hiperactivitatea la copii. În plus, prin procesul digestiei, acest colorant se descompune în produşi nocivi. Este interzis în SUA, Canada, Norvegia, Finlanda şi Japonia.Contraindicatii: Nespecificat.Utilizabil pentru copii: NUDescriere utilizare copii: Nu este permis in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici.
22. 978 - Aug 23, 2019 9:54:00 AM


23. 977 - Aug 22, 2019 9:34:00 AM


24. 976 - Aug 21, 2019 9:59:00 AM


25. 975 - Aug 20, 2019 9:47:00 AM


Stewardesa:
- De ce strigaţi? De ce sunteti nervoşi? Ok, v-a scuturat de câteva ori... Un gol de aer obişnuit. O zonă cu turbulenţe... Se mai întâmplă... Gata, gata, ne liniştim. Totul e bine? V-aţi calmat? Ok, merg să liniştesc şi pasagerii!