Despre mine

newparts auto

pasionat de auto

Blogs Home » Personal » Personale » Newparts Blog

Newparts Blog

Un blog cu si despre oameni. Articole Blog

01. Cum facem o prezentare de succes ? - May 1, 2019 7:55:11 PM

Zilnic suntem bombardati prin email de fel de fel de prezentari, care mai de care mai apetisante, care sa te indemne sa faci ceva. De cele mai multe ori nici macar nu esti interesat de subiectul prezentarii la prima vedere, dar nici dupa ce vizualizezi prezentarea nu ramai cu dorinta de a face ceva. In plus scapi foarte greu de insistenta lor, chiar daca faci dezabonare de la newsletterul respectiv, acestia continua sa te bombardeze cu emailuri. Totusi cand vrei sa faci o prezentare, de ce nu te interesezi putin cum sa faci o prezentare care sa aiba un efect si un rezultat cat mai bun.

 

In primul rand ar trebui sa ne gandim care este scopul prezentarii noastre? Cred ca cel mai simplu raspuns este ca dorim sa se intample o schimbare in urma prezentarii. Daca la finalul prezentarii nu se intampla nicio schimbare, atunci nu am punctat deloc. O prezentare care nu cauta sa faca o schimbare sau nu-si atinge scopul, este categoric o pierdere de timp si energie.

 

Inainte de a incepe sa lucrezi la o prezentare, trebuie sa gasesti raspunsul la intrebarea din doua parti, pe cine si ce va schimba prezentarea mea si care este schimbarea pe care o caut si trebuie sa o urmaresc?

 

Un raspuns poate fi dramatic “Vreau sa mi se aprobe acest proiect de 50000 euro”. Sau poate sa fie putin mai subtil de genul “Vreau ca seful sa ma respecte mai mult decat o facut-o pana acum”. Dar cel mai adesea raspunsul poate fi urmatorul “Vreau sa incep un proces care duce la actiune”.

 

Totul este mai simplu cand trebuie sa-ti sustii o prezentare in fata unui public restrans, dar aceste reguli nu se aplica, de obicei, cand trimitem o prezentare despre ceva prin email. Daca totusi speri doar sa supravietuiesti peste calvarul sustinerii unei prezentari, sau doar sa amuzi si sa incanti publicul, atunci tu nu faci o prezentare, esti doar un simplu artist de ocazie sau pur si simplu consumi timpul oamenilor.

 

Schimbarea desigur iti deschide usile, iti creeaza posibilitati, si e plina de pericole si riscuri evidente. Mult mai usor ne este sa negam acest lucru decat sa-l imbratisam. De obicei fiecare element din cadrul prezentarii (incaperea, participantii, durata, tonul folosit) exista pentru un singur motiv, pentru a te face mult mai convigator ca vei realiza schimbarea pe care o cauti. Daca nu poti face acest lucru, atunci inlocuieste cu altceva cu care poti face schimbarea. Totusi trebuie sa tinem cont ca nu se poate schimba toata lumea in acelasi mod si in acelasi interval de timp. Acesta este un motiv in plus ca sa fii atent asupra reactiilor audientei si in acelasi timp sa fii cu intentia ta bine conturata in minte.

 

Daca nu reusesti sa faci schimbarea dorita, in urma prezentarii, atunci evident ai dat gres. Dar daca reusesti sa generezi o schimbare atunci ti-ai deschis posibilitatile si responsabilitatile pentru o decizie proasta sau un proiect care nu o sa functioneze. Nu este de mirare ca devine totul mai infricosator si mult mai usor de a face doar o prezentare proasta. Dar nu o vei face. Deoarece schimbarile conteaza intotdeauna.

 

 


02. Motivarea - Apr 21, 2019 7:24:41 PM

Uneori stam si ne miram de ce dam gres in anumite activitati si de cele mai multe ori nu gasim o cauza reala si concreta, desi in sinea noastra suntem convinsi ca am depus toate eforturile pentru a izbandi in orice situatie. O cauza serioasa care ne poate duce spre esec este de cele mai multe ori anxietatea autoindusa. Formula anxietatii autoinduse poate sa ne fie semnalata prin mai multe semne. Ne vin in minte ganduri care ne macina launtric, de genul ceea ce am sa fac este foarte important sau cel mai important. N-am mai facut niciodata mai mult ca acum pentru acest lucru important. Ce voi face este un lucru incredibil de important, este un punct de cotitura, o aventura cu un risc ridicat, este un moment in timp cu care nu ma voi mai intalni niciodata. Prin urmare eu sunt foarte nervos si-mi alimentez nervozitatea in continuare. Din aceasta cauza am nevoie ca sa fiu si mai nervos, deoarece importanta momentului imi justifica nervozitatea. Toate acestea te indreapta spre un esec clasic. Imi pot imagina aievea ca toate caile acestea nu vor functiona.

 

Totusi exista solutii simple aplicabile oricui. O abordare comuna pentru reducerea ciclului nefericirii noastre, va spun din proprie experienta, este in general sa minimizezi cat mai mult importanta evenimentului viitor. Trebuie sa-ti spui ca nimeni nu te urmareste si nu este cu ochii pe tine. Nu este mare lucru, doar eu exagerez prea mult acest moment, nu este la fel de important dupa cum cred eu, nu conteaza cu adevarat asa de mult acest eveniment, precum imi imaginez eu.

 

Problema cu aceasta abordare simpla este faptul ca poate vei petrece o zi in care vei comunica cu tine despre parghiile si impactul evenimentului asupra ta. Prin diminuarea in mod activ a ceea ce vei realiza, vei face in asa fel incat, dar cel mai probabil, te vei vedea mai demn de realizari si mai mari in ziua care urmeaza. De fapt nu conteaza. De fapt acesta este cel mai important lucru ce urmeaza sa-l faci, si denigrarea lui submineaza foarte mult in primul rand motivul pentru care faci acest lucru.

 

Iata o alternativa accesibila. Este in regula sa fii nervos. In loc sa lupti cu anxietatea autoindusa, incearca sa dansezi cu ea intr-un ritm de vals. Spune-i “Bine ai venit!”, incearca sa o savurezi. Este un semn bun, pentru ca esti pe cale sa faci ceva important. Acest lucru este important si reprezinta cheia oricarei reusite.

 

Cand primim cu bucurie un sentiment ca acesta, cand il imbratisam, de fapt ca in orice imbratisare, privim deja in spatele lui, anxietatea nu creste mai mult si mai destabilizatoare, pentru tine si scopul tau in sine. Astfel sentimentul incepe sa se inmoaie, se inmoaie pana in punctul in care putem lucra cu el eficient in atingerea obiectivelor sau depasirea evenimentelor. Ca o recomandare sincera si onesta, utilizeaza-ti teama pe post de combustibil in depasirea evenimentelor care te sperie.

 

 


03. De ce o persoana de pe acest Pamant ar oferi bani in scop caritabil, in special ca sa sprijini o persoana straina? - Mar 29, 2019 7:10:23 PM

In ultimii ani mai mult ca niciodata, zilnic primesc emailuri in care mi se cer bani pentru diferite situatii caritabile. Totusi daca stau si ma gandesc, practic si matematic, daca ar trebui sa dau cate un leu caritabil pentru fiecare email ce-l primesc sau la fiecare cersetor de pe strada nu mi-ar ajunge salariul. In plus nu poti avea incredere ca in spatele fiecarui email sau cersetor este o persoana aflata la nevoie sau este doar o retea de escroci care vor doar sa faca bani de pe urma ta.

 

In cazul in care iti pui anumite intrebari, o intrebare te macina tot mai mult si-ti revine in minte de fiecare data cand esti pus in situatia de a face un act caritabil. Si te intrebi pe buna dreptate “De ce o persoana de pe acest Pamant ar oferi bani in scop caritabil, in special ca sa sprijini o persoana straina?”. In general raspunsul la intrebare este simplu cumperi “o poveste”. De fapt de fiecare data cand un cineva doneaza pentru o cauza buna, el cumpara o poveste, o poveste care merita si valoreaza mai mult decat suma pe care a donat-o.

 

Daca stai bine sa te gandesti ar putea fi povestea de a face bine sau a face ce trebuie, sau ca sa faci pe placul unui prieten, ori o faci ca sa onorezi memoria unei persoane la care ai tinut mult. Dar oricum si care sunt motivele pentru care o facem, o facem pentru ca povestea are valoare pentru noi. Ar putea fi povestea pe care tu si numai tu o poti diferentia, sau poate este povestea cu a carui efect poti schimba lumea. Sunt convins ca pentru cei mai multi, aceasta este povestea a ceea ce inseamna sa faci parte dintr-o comunitate.

 

In cazul acesta strangerea de fonduri pentru o cauza isi schimba sensul si perceptia pe care o avem, astfel scopul ei nu este de a lua ci de a oferi. Prin urmare strangerea de fonduri ofera sansa cuiva de a cumpara o poveste care merita mult mai mult decat donatia. Asadar povestile sunt modul nostru de a trece prin viata, sansa noastra de a da sens si a arata cine suntem si ce facem in viata.

 

Un alt aspect al caritatii este dat de evenimentele organizate in scop caritabil. Aici insa sensul caritatii se dilueaza, de cele mai multe ori persoana care face o donatie in aceste conditii se gandeste la valoarea obiectului achizitionat sau la valoarea concertului pentru care a dat banii, si nu la povestea in sine pentru care se aduna fondurile.

 

Concluzia este simpla, daca oamenii nu doneaza pentru cauza ta, este pentru ca tu nu le spui o poveste, sau spui o poveste in mod gresit unor persoane nepotrivite, tot din greseala. Din aceasta perspectiva atunci cand vrei sa faci o strangere de fonduri pentru o cauza, schimba-ti viziunea si ofera oamenilor o poveste pentru a le hrani mai bine sinele fiecaruia.

 

 


04. Justitia sau injustitia romana - Feb 28, 2019 3:43:31 PM

Atacul furibund la temelia justitiei din partea politicului este evident. De cand au preluat guvernarea, PSD si alianta de la guvernare, nu au avut altceva pe lista scurta in afara de subordonarea justitiei. Pentru ei, este mult mai important ca sa decida cine si cum face justitie. Cine si cum poate scapa de bratul dreptatii si cine scapa de inchisoare sau din inchisoare. Intr-o tara in care coruptia si impostura au ajuns pana la cele mai inalte niveluri, justitia era, oarecum, o piedica in calea infractorilor.

 

Justitia de astazi, din Romania, este o justitie slaba, doar de forma. Stau si ma gandesc la ce ne mai trebuie justitie cand totul se poate rezolva politic. Este mult mai simplu. Eliminam o institutie si un minister ineficient si fara rezultate palpabile.

 

M-am intrebat de multe ori, oare de cand nu mai avem o justitie corecta in Romania? Raspunsul este: de cand s-a instaurat comunismul in Romania. Exact din 1947. Moment crucial in care toata societatea romaneasca a fost schimbata. Justitia, cu atat mai mult, a fost “reformata”. Toti magistratii care nu au ingenuncheat si nu s-au supus noului regim au fost eliminati. Multi dintre ei au sfarsit in inchisorile comuniste. Legile si Constitutia dupa care s-a facut justitie pana atunci au fost schimbate si inlocuite cu legi si o constitutie de inspiratie bolsevica. Astfel, in functii de magistrati au ajuns oameni nepregatiti care erau pusi doar ca sa faca justitie in folosul regimului, fara ca sa-i intereseze adevarul sau corectitudinea actului de justitie. Intre timp, generatii de magistrati au fost formati si indoctrinati, ori la Moscova ori la Stefan Gheorghiu (institutia de invatamant emblema a regimului comunist).

 

In toata perioada comunista actul de justitie a fost doar mimat. Nimeni nu se putea opune regimului comunist si, oricum, nu mai avea cine sa se opuna, nici din interiorul sistemului si nici din afara lui. Dizidenta in justitie a fost inexistenta. Astfel, cu o justitie supusa, aflata in slujba regimului comunist, actul de justie era doar mimat. Adevarul si dreptatea raman niste deziderate si nimic mai mult.

 

Dupa revolutia din 1989 o restaurare a vechilor pactici juridice de dinainte de regimul comunist nu s-a realizat. In justitie au ramas aceeasi magistrati obedienti si indoctrinati care au continuat sa exercite actul de justitie exact cum au fost formati si cum erau obisnuiti. Legile si noua Constitutie au fost realizate de aceeasi magistrati dupa forma si propria lor opinie. Nimic nu s-a schimbat, totul a fost remodelat, pe ici pe colo, cu chichite care sa le poata oferi intotdeauna o portita de scapare fostilor nomenclaturisti si comunisti. Nici macar un magistrat nu a fost scos din sistem. Nici macar un magistrat nu a raspuns pentru colaborarea cu regimul comunist si pentru sentintele strambe. Manualele si cursurile dupa care s-au format noile generatii de magistrati au ramas la fel. Profesorii au ramas aceeasi. Toate practicile din justitia comunista s-au perpetuat si au evoluat. Justitia a ramas la fel. Nimic nu s-a schimbat, noile generatii de magistrati au preluat si au invatat cum se face justitie de la fostii magistrati, colaboratori si sustinatori ai regimului comunist. Prin urmare, am ramas si dupa 30 de ani de la revolutie cu o justitie in care actul de justitie este mimat. Nu conteaza adevarul si corectitudinea actului de justitie. Totul se judeca dupa si numai dupa chichite legislative. Cel mai important lucru in justitia romana este achitarea taxelor judecatoresti si daca totul se desfasoara conform cu cadrul legislativ. Pe nimeni nu intereseaza sa faca o judecata dreapta si sa scoata adevarul la lumina pe baza probelor si nimeni nu raspunde pentru actul de justitie stramb, nici macar un magistrat nu a raspuns si nu va raspunde vreodata in actualul sistem judecatoresc.

 

O lege a lustratiei aplicata la timp, adica in 1990, ar fi oferit o sansa unica sistemului de justitie romanesc ca sa se reformeze si sa se reaseze pe alte baze, niste baze normale, democratice. Acest lucru nu s-a intamplat si astazi asistam la o justitie inerta si ineficienta care a dus la instalarea coruptilor, impostorilor si a infractorilor peste tot, atat la guvernare cat si in sistemul de justitie, acel sistem care ar trebui sa faca si sa imparta dreptate.

 

Am sperat ca, o data cu aderarea Romaniei la NATO si Uniunea Europeana, democratiile occidentale vor pune presiune pe Romania si, prin aceasta presiune sustinuta, sistemul de justitie s-ar fi reformat cumva prin introducerea si aplicarea legilor europene. Din pacate, aceasta presiune nu a functionat si probabil a fost aplicata doar la nivel declarativ. Cu cat trec anii ajungi sa te resemnezi si sa ti se stinga si ultima speranta ca vreodata, in Romania, o sa existe un sistem de justitie corect.

 

 


05. Iarna nu-i ca vara - Jan 31, 2019 8:15:02 PM

Iarna si-a intrat in drepturi, iar celebra sintagma “iarna nu-i ca vara” se aplica de facto pe drumurile noastre. Sunt multe situatii pe care incerc sa le inteleg, desi nu au niciun inteles oricum le-ai privi, iar lipsa banilor nu este o scuza pentru a pune in pericol a vietilor cetatenilor unui stat pe drumurile publice in conditii meteo nefavorabile. Acum stau si ma gandesc de ce mai platim taxe si impozite, de ce mai platim accize si alte taxe peste taxe, de ce mai dam bani statului roman, daca cei alesi sau cei in a caror atributii intra alocarea banilor publici in folosul cetatenilor, in folosul contribuabililor pentru buna functionare a statului roman, nu misca un deget iar starea drumurilor este execrabila. In realitate situatia este cu totul alta, ramai uimit de cum se prezinta lucrurile in teren, ramai scarbit de nesimtirea si indolenta reprezentantilor statului roman, alesi sau pusi sa vegheze la buna desfasurare a lucrurilor in folosul cetateanului contribuabil care dau in folosinta drumuri ce nu intrunesc minimul de siguranta si calitate.

 

Circulatia pe drumurile publice in Romania, chiar si in conditii meteo favorabile, este o adevarata aventura si pentru soferii cu experienta. In primul rand din lipsa infrastructurii, din cauza aglomeratiei si a starii generale proaste a drumurilor publice. Dar ce te faci cand conditiile meteo devin nefavorabile ... stai acasa, pui lacat pe masina si astepti sa vina vremea buna? Probabil ca asta este gandirea factorilor de decizie si a reprezentantilor statului roman, altfel nu exista nicio explicatie logica.

Circulatia pe drumuri publice marcate

Nu pot intelege de ce mai exista CNADNR daca drumurile publice sunt pline de gropi, sunt prost intretinute si mai ales prost marcate sau nemarcate. Pentru ce mai platim accize la combustibil, impozite si taxe, pentru ce mai platim salarii imense celor de la CNADNR daca trebuie sa asteptam vremea buna ca sa putem circula, cat de cat, pe drumurile publice. Cum poti circula in conditii meteo de iarna cu ceata densa pe drumurile publice nemarcate? Circuli doar dupa intuitie sau bajbaind prin ceata. Cum se poate ca CNADNR sa accepte si sa dea in circulatie drumuri nemarcate cu minimul de marcaje, cum se poate ca politia romana sa lase circulatia libera pe drumurile publice nemarcate in conditii meteo de ceata? Asta este o mare enigma si pentru mine.

 

Clar ca sa conduci in conditii meteo de ceata densa, noaptea, pe un drum nemarcat, este o adevarata aventura. Nu vezi unde incepe si unde se termina partea carosabila, n-ai niciun reper, mergi inainte orbeste si te rogi sa ai noroc ca sa nu ajungi in sant din greseala. Cu certitudine ai putea conduce mai bine si in siguranta, daca drumurile publice sunt marcate cum trebuie. Este inadmisibil ca drumurile dupa asfaltare sa ramana nemarcate cu lunile, sau marcajele sa fie facute prost ori cu vopsea de proasta calitate. Nu-mi pot imagina cum in tari occidentale se poate ca un drum nemarcat sa nu fie pus in circulatie, sau cum marcajele la ei rezista mult mai mult decat la noi. O singura concluzie se poate trage, la noi autoritatile sunt inconstiente cand pun in circulatie un drum nemarcat, sau sunt corupte cand accepta marcaje de proasta calitate pe drumurile publice. Oricum privim, lipsa marcajelor sau calitatea lor proasta pun in pericol viata celor care cricula pe drumurile publice. Poti avea masina super echipata cu faruri de ceata si anvelope de iarna, daca drumurile publice nu sunt marcate cum trebuie tot iti este dificil ca sa circuli in conditii de ceata densa.

Drum impracticabil in conditii de ceata

Oare o sa ajungem in viata asta ca si la noi drumurile publice sa fie practicabile in orice conditii meteo? Eu cred ca nu, atata timp cat inconstienta si incompetenta autoritatilor este o virtute dupa care sunt pusi in functie. Pana atunci nu plecati la drum pe conditii de ceata densa, este mai sigur sa ramai acasa, chiar daca ai masina echipata corespunzator de iarna.

 


06. Hai! Putem face asta!” - Dec 20, 2018 2:53:01 PM

Viziunea reprezinta seva vie care pune orice organizatie in miscare, indiferent de domeniul in care activeaza. Aceasta ofera sens la provocarile si esecurile de zi cu zi care alcatuiesc ritmul vietii a unei organizatii. La baza economiei, in special acolo unde toti suntem luati prin surprindere de evolutie, lucrurile devin foarte tactice. In asemenea conditii, multi incearca sa supravietuiasca. Este foarte probabil ca sistemul care a functionat ieri, nu este necesar ca sa functioneze si astazi. Iar ce functioneaza azi, in mod necesar sa nu functioneze maine. Astfel deciziile devin mult mai pragmatice. Dar acestea dupa un timp, in mod cert vor afecta oamenii. Mai ales daca oamenii nu vor cunoaste de ce eforturile lor conteaza. Daca ei nu pot conecta actiunile lor la o poveste mai mare. Prin urmare, munca lor devine o chestiune de rutina zilnica, de la o zi de salariu la urmatoarea zi de salariu.

 

In aceste conditii, o conducere cu viziune, poate face toata diferenta. Leadership-ul este mai mult decat o influenta. Acesta este despre reamintirea oamenilor a ceea ce incercam sa construim si de ce conteaza foarte mult acest lucru. Aceasta este despre zugravirea intr-un tablou a unui viitor mai bun si mai optimist. Totul se reduce la a arata modul in care se poate face totul sub indemnul simplu: “Hai! Putem face asta!”

 

In concluzie, cand vremurile sunt dificile, viziunea este prima victima. Inainte de a putea imbunatatii conditiile, viziunea este primul lucru pe care trebuie sa-l recuperam. O viziune pe care nu o sesizez la nici o guvernare de dupa 1990 incoace, in Romania. Stau si ma gandesc oare cum puteam trece prin criza economica daca aveam in fruntea tarii guverne cu viziune care stiau si puteau sa guverneze nu doar sa administreze un buget minimal si sa puna mai multe taxe pe spinarea populatiei si asa saracite de criza. In plus, pomenile electorale nu tin loc de investitii si nu aduc “plus valoare”, o valoare ce nu se resimte nici in bugetul de stat si nici in buzunarul cetateanului.

 

 


07. Cum ascundem minciuna ? - Nov 30, 2018 12:41:24 PM

In legatura cu minciuna, dificultatea consta in aceea ca actiunile subconstiente ale creierului sunt involuntare si independente de minciunile verbale, asa ca limbajul trupului ne da de gol. Acesta este motivul pentru care cei ce mint rar sunt descoperiti cu usurinta, oricat de convingator ar suna cuvintele lor. In clipa in care incep sa minta, trupul lor emite semnale contradictorii si de aici ni se creeaza senzatia ca ei nu spun adevarul. In timpul emiterii minciunii, creierul difuzeaza subconstient energie nervoasa si aceasta apare sub forma unui gest care contrazice cele spuse de individ. Anumiti oameni, ale caror activitati implica minciuna, ca de pilda politicieni, avocati, actori si crainici TV, si-au perfectionat intr-atat gesturile trupului, incat este dificil de “vazut” minciuna, oamenii cad in plasa si inghit tot ceea ce acestia debiteaza.

 

Ei isi rafineaza gesturile prin una din urmatoarele doua cai. Prima dintre ele consta din exersarea acelor gesturi care creeaza “senzatia” ca spun adevarul, in timp ce ei mint, dar reusita in acest caz este legata de un antrenament indelungat. A doua cale consta in inlaturarea majoritatii gesturilor, astfel incat, in timp ce mint, sa nu utilizeze nici gesturi pozitive, nici gesturi negative, ceea ce, de asemenea, este foarte greu de realizat.

 

Daca se iveste ocazia, sa experimentam urmatorul test simplu. Sa spunem intentionat o minciuna unei cunostinte apropiate, in timp ce ea ne priveste cu atentie, din cap pana in picioare, iar noi, printr-un efort constient, ne stapanim toate gesturile corporale. Chiar cand principalele noastre gesturi sunt suprimate in mod voit, numeroase microgesturi scapa. De pilda, contractia muschiului facial, dilatarea si contractia pupilei, transpiratia fruntii, imbujorarea obrajilor, clipitul grabit al pleoapelor si multe alte gesturi marunte care semnalizeaza prefacatoria. Cercetari efectuate prin filmari cu incetinitorul arata ca aceste microgesturi dureaza doar cateva fractiuni de secunda si ele pot fi sesizate in mod constient in decursul discutiilor sau negocierilor numai de anumiti oameni, cum sunt anchetatorii profesionisti, comis-voiajorii si cei pe care ii numim oameni perspicace. Cei mai buni reporteri si agenti comerciali sunt cei care si-au dezvoltat capacitatea subconstienta de a citi microgesturile cu prilejul intalnirilor lor directe.

 

Este evident ca atunci cand cineva doreste sa minta cu succes trebuie sa-si ascunda trupul sau sa-l faca neobservat. Iata de ce, la interogatoriile de la politie, suspectul este asezat pe un scaun intr-un loc deschis al camerei sau sub o lumina puternica, unde trupul lui poate fi observat in intregime de cel care il ancheteaza. Minciunile suspectului transpar mult mai usor in asemenea imprejurare. Desigur, este mai usor de spus o minciuna daca stam asezati la o masa, unde trupul ne este partial acoperit sau daca vorbim peste un gard sau din dosul unei porti inchise. In concluzie, cea mai buna cale de a minti este prin telefon, unde nu te vede interlocutorul.


08. Cum ne raportam la scepticismul oamenilor ? - Oct 30, 2018 12:15:51 PM

Orice idee ai avea, oricat de buna este ea, cu siguranta o sa fie destui sceptici care sa te contrazica sau sa incerce sa te opreasca din intentia de pune totul in practica. In general, majoritatea scepticilor nu se tem pentru tine, mai degraba ei inbratiseaza status-quo-ul si in felul lor sucit de a gandi vor depune eforturi ca sa te convinga sa renunti le visul tau. Din pacate acest tip de scepticism ar trebui sa fie ignorat in totalitate. Nu merita in realitate, sa depui eforturi pentru a-i contrazice, pentru ca explicatiile tale cu multa pasiune in sustinerea punctului tau de vedere face prea putin pentru a-i convinge ca tu nu faci ceva nebunesc sau riscant.

 

Un alt tip de scepticism care trebuie tratat in mod diferit este scepticismul generos. Acesta are o privire de ansamblu si o perspectiva asupra punctelor forte si a punctelor slabe ale initiativei tale. Scepticul generos vrea ca tu sa reusesti, dar poate, doar poate, vede ceva ce tu n-ai sesizat. In cazul in care scepticul generos incepe sa vorbeasca, acesta isi asuma un risc. Daca tu raspunzi generozitatii lui prin sustinerea agresiva, prin evitarea contactului vizual, sau devenind defensiv, cu siguranta l-ai ratat. Ai primit un cadou pe care l-ai irosit, in plus, ai fost si nerespectuos cu cel care ti-a oferit cadoul, in acelasi timp.

 

O alternativa este sa stai, din punct de vedere emotional sus si sa stai jos de cealalta parte a mesei cu scepticii, apoi sa incerci sa ii intelegi. Trebuie sa faci un exercitiu de empatie si sa incerci sa-ti imaginezi lumea cum este vazuta de sceptici. Incearca sa iei ideile scepticilor din punct de vedere tactic si sa le amplifici, cautand o concluzie logica. In loc sa stingi flacara care abia palpaie pe ideea ta, arunca cat mai mult scepticism generos poti, pe idee.

 

In acest fel nu numai ca onorezi scepticul generos daca faci asa, dar in acelasi timp inveti cum vede situatia scepticul generos. In acest sens scopul tau, nu este ca sa-l convingi pe scepticul generos ca are o viziune gresita, ci mai degraba scopul tau, este sa inveti din acest lucru, astfel incat iti poti sustine proiectul mult mai bine, intr-un mod in care atunci cand o sa fie lansat pe piata sa fie pregatit pentru orice atitudine. Cand esti fata in fata cu un sceptic generos trebuie sa-l intrebi “Spune-mi mai mult despre asta” care este un raspuns util si productiv fata de “Nu ai dreptate, tu nu intelegi”.

 

In general exista destul timp ulterior ca sa ignori acest tip de feedback mai tarziu. Momentan cel mai bine este sa te arunci cu capul inainte, dornic de a invata cat mai mult, dand dovada de o minte deschisa si acceptand cat mai multe pareri pentru a intelege mai bine cum este privita initiativa ta de catre ceilalti. Aceasta situatie este un cadou care nu-ti este oferit intotdeauna, iar un feedback este benefic pentru succesul demersului tau in viitor.


09. Vantul divin - Sep 30, 2018 5:52:33 PM

Legenda spune ca in anul 1266, Kubilai Han, trimite emisari in Japonia pentru a pretinde tribut. In timp ce toti emisarii sai au fost in repetate randuri ignorati, Kubilai Han s-a pregatit de o invazie a Japoniei de amploare. O flota formata din 900 vase cu 28.000 de soldati la bord, a debarcat in golful Kyushu Hakata in anul 1274. Japonezii au fost prinsi nepregatiti, dar, repede au inceput sa-si stranga fortele militare.

 

Spre deosebire de samuraii japonezi, mongolii luptau in unitati militare, facand abstractie de curajul dovedit in lupta de ambele parti, samuraii japonezi erau intr-un mare dezavantaj. O data cu lasarea serii, s-au pornit vanturi puternice dinspre ocean. Soldatii mongoli s-au retras, s-au imbarcat pe nave si au pornit spre ape mai calme, navigand direct printr-un taifun. O treime din flota mongola a pierit in furtuna, iar supravietuitorii au navigat spre casa.

 

Dupa 7 ani, in iunie 1281, o a doua invazie mongola, mult mai mare, cu o armata de 140.000 de soldati si 4500 de nave se apropie de insulele nipone. Samuraii s-au adunat din nou ca sa respinga invazia mongola. Dar inca o data un taifun matura coastele japoneze si prinde in mijloc marea flota mongola. Doar cateva sute de nave mongole se salveaza din furtuna iar supravietuitorii care ajung la mal sunt ucisi de japonezi. Fortele lui Kubilai Han nu vor mai reveni niciodata pe pamant nipon.

 

In concluzie, cele doua taifunuri au devenit legendare iar japonezii le-au numit Kami Kaze (Vanturi Divine in limba japoneza). Dupa mai mult de 6 secole, mai tarziu, legenda a inspirat o noua generatie de luptatori japonezi denumiti Tokubetsu Kogeki Tai sau Tokko-Tai, niste forte speciale de atac, cunoscute si denumite de adversari pur si simplu „Kamikaze”.


10. Ce este iubirea ? - Aug 6, 2018 6:41:13 PM

Iubirea este imposibil de definit, greu de explicat, insa atat de usor de simtit si atat de minunat de trait. Nu este nevoie decat de o ea si un el dispusi sa caute fericirea impreuna.

 

Iubirea este intotdeauna un medicament pentru inima. Numeroase studii au demonstrat ca iubirea imbunatateste starea generala de sanatate. Faptul ca te simti iubit/a are efect benefic asupra sanatatii inimii, iar faptul ca iubesti incetineste procesul de imbatranire, prin secretia de hormoni DHEA. Atunci cand esti trist sau nervos, creste cantitatea de hormoni asociati stresului, care ataca sistemul imunitar. In plus, se reduce secretia imunoglobinei A, unul dintre cei mai puternici adversari ai bolilor. Endorfinele (hormonii asociati senzatiei de fericire eliberati la nivelul creierului, stomacului, inimii si organelor genitale) sunt cele care ajuta sa iubesti si sa relationezi cu cei din jur.

 

Alchimia dragostei este intotdeauna asemanatoare. “Fluturasii” din stomac, lipsa poftei de mancare, starea de emotie continua, toate aceste simptome ale dragostei au o explicatie stiintifica: reactiile chimice. Cand iti cade cu tronc o femeie sau un barbat, feromonii sunt primii care intra in scena. Secretati de glandele aflate la subrat si in zona abdominala, ei au darul de a atrage potentialul partener. Feniletilamina (substanta produsa de creier) le ia locul imediat si te face sa simti euforia doar gandindu-te la partener/a. Curand, corpul tau secreta endorfine, care induc o stare de bine mult mai linistita. Pasiunea fierbinte este inlocuita cu dragostea.

 

Unul dintre cele mai relaxante si confortabile locuri in care te poti rasfata impreuna este cada de baie. Astfel, stinge lumina si presara lumanari parfumate pe etajere si pe podea. Aroma de merisoare este extrem de senzuala si imbie la confesiuni pasionale. Merita sa condimentezi apa de baie cu o bila efervescenta de uleiuri esentiale si cu valuri de spuma pufoasa. In plus, sarea de baie Mystical Sex, cu arome de lemn de trandafir si ylang ylang, trezeste la viata toate simturile si te ajuta sa construiesti decorul pentru o noapte de neiutat.